zondag 16 januari 2011

Solar Atletiek Indoor Dronten

Simon Ensing

De wedstrijd in Dronten (29 december 2010) begon
s ´ochtends om 09:30 met voor de jongens a1/a2de jaar 30 meter sprint daarna om 09:45 kogel en als laatste om 11:00 hoog.
Er waren ongeveer 8 leden van Start ’78. Ik vond het een leuke indoor wedstrijd. Er waren niet veel blessures, slechts twee of drie. De wedstrijd ging tot het einde van de middag door met de junioren.
Na afloop van de wedstrijd kregen de pupillen een tas met de kleur naar keuze en een diploma. Bij de uitgang stond nog een verassing te wachten: oliebollen!! Iedereen die naar huis ging kreeg een oliebol. Wie zijn nummer wilde houden mocht dat, nadat het met een teken was gecheckt.   

Impressie van de Running Center Cross op de Woldberg

Van de wegwerkers

Zondag 12 december komt het er dan toch van, de Running Center Cross op de Woldberg gaat door! Het is nog wel even spannend in de week voorafgaand aan dit evenement. Het heeft gesneeuwd. De sneeuw is gesmolten en vervolgens weer opgevroren. Bij het uitzetten van de routes op zaterdagmiddag zijn er nog steeds paden verijsd. De routes over de Woldberg zelf zijn goed te belopen. Alleen op de vlakke paden ligt op diverse plaatsen nog een ijslaag. De randen van de paden zijn echter beloopbaar. En de voorspellingen zijn goed. Dat wil zeggen dat nog volop dooi verwacht wordt in de nacht van zaterdag op zondag. De wedstrijdleider geeft aan het verantwoord te achten om het evenement door te laten gaan. Tot onze opluchting. Het is natuurlijk heel vervelend om meer dan 300 lopers te moeten teleurstellen. Mooi ook om achteraf te merken dat de inzet van eenieder beloond wordt. Lopers zijn tevreden en laten hun waardering blijken. Ook John Sloot, initiator en sponsor van de 4 noordelijke crosses van dit circuit, spreekt zijn bewondering uit. Die we, langs deze weg,  graag doorgeven aan allen die zich ingezet hebben.
Op het laatste moment, zaterdag, moeten nog wat vrijwilligers vervangen worden, die helaas verstek moeten laten gaan. Dat het dan weer lukt om op zo korte termijn vervanging te vinden zegt ook iets over de leden van Start78. Chapeau!

Op zondagmorgen om 9 uur verzamelt de opbouwploeg bij Fredeshiem. Onder het genot van een kopje koffie worden de taken verdeeld. Door één opbouwploeg wordt de parkeerlocatie rondom Fredeshiem voorzien van bewegwijzering.
Inmiddels zijn ook de vrijwilligers van het secretariaat en de uitslagverwerking gearriveerd. En ook beginnen de eerste lopers zich te melden. De aanwezige verkeersregelaars en parkeerwachters zorgen dat ze zodanig parkeren dat ze later ook weer ongehinderd kunnen vertrekken. En het overige verkeer zonder problemen kan passeren. Niet alle auto’s blijken voor onze loop te komen. Er is ook nog een ontbijtbuffet voor een omvangrijk gezelschap in een huis in de buurt van Fredeshiem. Als extra service wordt door de verkeersregelaars ook deze mensen de weg gewezen naar de gedekte tafel.
Een tweede opbouwploeg is inmiddels aan de slag gegaan met het inrichten van het start- en finishgebied bij de Woldberg. En er zijn 2 opbouwploegen om de 3 routes van 800, 1000 en 2000 meter definitief in orde te brengen. Verbazingwekkend dat in één nacht nog zoveel ijs weg kan smelten. De routes hadden er niet beter bij kunnen liggen.
Inmiddels is speaker Jan Kooistra gearriveerd. Hij richt tevens een tent in voor de verzorging van de lopers met bouillon, sportdrank na afloop van hun race.
Om kwart voor elf melden de wegwijzers en verkeersregelaars voor langs de route zich. Lunchpakketten worden uitgereikt en er wordt een kopje koffie gedronken om ze vervolgens naar hun plaats langs de route te brengen.
Om kwart over elf is de juryvergadering om de laatste afspraken te maken over de taakverdeling.
Ook de cateringstand van Fredeshiem is voor half twaalf gereed.
Kortom: we zijn er klaar voor.

Om één minuut voor half twaalf arriveert de laatste loopster bij de start.
Zodat om klokslag half twaalf, onze starter en wedstrijdleider zijn mannen van de klok J, het startschot voor de eerste loop kan klinken. Een groep van ruim 50 lopers vertrekt voor minimaal één en maximaal 5 rondes van 2 km. Waarbij elke ronde de Woldmountain beklommen wordt tot op het hoogste punt. Om vervolgens weer af te dalen tot zeeniveau. Een prestatie van formaat.
De lopers hebben het niet koud. Sommigen lopen zelfs in korte broek en T-shirt met korte mouwen. En dat bij een temperatuur van slechts enkele graden boven nul! Voor vrijwilligers langs de route onbegrijpelijk. Ondanks dat zij zich goed gekleed hebben, hebben sommigen moeite om het warm te houden. Het mag de pret niet drukken. Ze houden de moed erin. Daarbij geholpen door de mobiele koffieservice, die hen op hun post van een warme consumptie voorziet.

Inmiddels zijn bij Fredeshiem de vrijwilligers gearriveerd om de douches te bemensen. Een beperkte groep atleten maakt hiervan gebruik. Zij zullen dat waarschijnlijk niet rondbazuinen, want een dergelijke luxe wijze om te douchen hebben ze na afloop van een atletiekwedstrijd nog niet eerder meegemaakt. J

Om klokslag half één is het de beurt aan diverse groepen met jonge atleten voor hun 800 meter ronde. Een aantal vrijwilligers moet zich vliegensvlug verplaatsen naar een ander punt en de route moet omgebouwd worden. Voor andere vrijwilligers zit hun taak er op. Zij kunnen zich op gaan warmen. Of zich bezig gaan houden met andere verplichtingen die dag.
Onvoorstelbaar zo snel als de kinderen van start gaan. Sommigen zijn behoorlijk moe als ze boven op de berg arriveren. Gelukkig wordt hen daar moed ingesproken door de aanwezige vrijwilligers. Dat werkt als een soort wondermiddel. Het blijkt ineens dat ze alsnog de turbo aan kunnen zetten en zich als ware kamikazes van de berg af storten. Waarna ze, een aantal binnen 4 minuten, dus met een gemiddelde snelheid van meer dan 12 km/uur, de onderlinge strijd op de finish beslechten. Een topprestatie. Zouden dit potentiële deelnemers aan de olympische spelen zijn? We houden hen nauwlettend in de gaten. Zodat we wellicht over 10 jaar kunnen zeggen dat ze de basis voor hun prestaties op onze Woldberg hebben gelegd. J

Vanaf 13.10 uur starten de meisjes en jongens junioren voor hun rondjes van 1000 meter. Opnieuw moet de route omgebouwd worden. Ook deze keer lukt dat weer tijdig. In vier manches stormen deze jonge atleten over het parcours. Daarbij lukt het één atleet zelfs om in 3 minuten het hele parcours af te razen.
Dat betekent met een gemiddelde snelheid van 20 km/uur!

Helaas hebben we bij de start geen digitale verbinding met het secretariaat in Fredeshiem. Dat betekent dat de inschrijflijsten en uitslagen niet langs de digitale snelweg getransporteerd kunnen worden. Gelukkig hebben we wel een vrijwilliger beschikbaar die op zijn fiets over de modderige paden de informatie transporteert. Niet zo modern, maar wel effectief.
Dit betekent dat alle uitslagen op het secretariaat ter plekke verwerkt kunnen worden. Een half uur na de laatste wedstrijd zitten alle resultaten dan ook al in de computer!

De starter en wedstrijdleider houden, onder het toeziend oog van de scheidsrechter, het tijdschema nauwlettend in de gaten. Slechts één maal gedurende de 18(!) keer dat een start plaats vindt op deze dag ontstaat er 3 minuten achterstand op het schema. Hetgeen even later echter weer moeiteloos ingelopen wordt.
En wat te denken van de juryleden, die het toch maar weer voor elkaar moeten krijgen om de juiste tijd aan de juiste loper te koppelen. Het lijkt zo eenvoudig om een tijd te klokken en die aan het bijbehorende startnummer toe te schrijven. Voor een enkele loper zal dat ook niet zo’n probleem zijn. Maar bij meer dan 300 lopers wordt dat een ander verhaal. Niet alleen lopers leveren deze dag dus een prestatie van formaat.

Om 14.30 uur wordt het parcours voor de laatste maal omgebouwd. We gaan nu weer over op rondes van 2000 meter.

Na afloop rest nog het opruimen van alle linten, tenten en andere benodigdheden. Met vereende krachten lukt het om dit voor half vijf geklaard te hebben.
Ter plekke volgt nog een life interview met de SLOS. Gedurende de middag heeft razende reporter Egbert de wedstrijden life van commentaar voorzien voor onze eigen lokale omroep. We blikken nog eenmaal terug en besteden aandacht aan het afscheid van Trees van de Wegwerkers. Gedurende 5 jaar heeft zij zich met hart en ziel ingezet. Het liefst wil ze, bescheiden als ze is, met stille trom vertrekken. Maar dat lukt natuurlijk niet als een verslaggever daar lucht van krijgt J. Hoewel we het jammer vinden dat we vanaf nu bij de Wegwerkers geen gebruik meer te kunnen maken van de kwaliteiten van Trees, zijn we blij een opvolgster voor haar gevonden te hebben in de persoon van Anny. We verwachten dat zij met haar kwaliteiten eveneens een waardevolle bijdrage zal leveren aan onze activiteiten.

Tot slot is er nog de nazit met de vrijwilligers bij Fredeshiem. Waarbij, onder het genot van glühwein of  andere consumptie, nog enige tijd nagepraat wordt.

En daarmee is een eind gekomen aan weer een mooi loopfestijn. Het laatste voor ons in 2010. De voorbereidingen voor de loopevenementen in 2011 zijn al weer gestart. We hopen ook in het nieuwe jaar weer veel leden van Start78 te mogen treffen als loper of vrijwilliger. Het eerste evenement voor ons is de Jan  Driegen Halve Marathon eind juni. Maar in de tussentijd broeden we ook op een nieuw loopevenement. Dat zal, als het door gaat, naar verwachting in 2012 plaats gaan vinden. Maar daarover later meer.
We wensen eenieder een mooi en sportief nieuw loopjaar toe.

donderdag 6 januari 2011

3-daagse busreis naar Keulen

Bij voldoende belangstelling wordt er in 2011 een 3-daagse busreis georganiseerd naar Keulen, waar je mee kunt doen aan een halve of hele marathon; het is ook mogelijk om mee te doen aan een estafettemarathon. Als je niet wilt hollen, kun je als supporter mee. De reis is gepland van zaterdag 1 oktober t/m maandag 3 oktober. De wedstrijden zijn op zondag 2 oktober. Met de samenstelling van het programma wordt ook rekening gehouden met niet-lopers c.q. supporters.
Keulen staat bekend als een gezellige marathon/halve marathon/estafettemarathon met veel publiek (ca. 700.000!) en muziek langs het parcours. De prijs bedraagt € 160,- per persoon. Dit bedrag is inclusief:

  • busreis per luxe touringcar (inclusief consumptie, koffie, thee)
  • hotel o.b.v. logies met uitgebreid ontbijtbuffet en verblijf in 2- of 3 persoonskamer (toeslag 1 persoonskamer)
  • extra belasting gemeente Keulen (wordt sinds 2010 geheven)
  • deskundige begeleiding
  • stadstour met gids
  • diverse transfers in Keulen (naar de marathonbeurs, start, finish enzovoort)
  • bezoek diverse highlights
  • alle fooien (o.a. gids, hotel, chauffeur).
De kosten voor deelname aan de wedstrijd bedragen:
marathon € 60,-/halve marathon € 40,-/estafette marathon € 150,-.
Bij de organisatie in Keulen kun je een chip huren voor eenmalig gebruik, kosten € 6,-.

Wanneer je belangstelling hebt om mee te gaan wil je dat dan per e-mail aan mij kenbaar maken uiterlijk vóór 31 maart 2011? Daarna neem ik contact op met de reisorganisator en volgt definitieve opgave.