zondag 27 maart 2011

Redactioneel

Beste lezers

Hier ligt alweer de tweede Starter van dit jaar voor je. Bij de eerste Starter kwam ik niet toe aan het schrijven van het redactionele stukje, maar gelukkig is daar dan altijd nog Sophia Robbertsen die dit op zich neemt. Maar dan nu weer eens een redactioneel stukje van mij. 

Voordat ik aangeef wat je allemaal in deze Starter kunt verwachten, wil ik iedereen bedanken die Erwin en mij een kaartje of op een andere manier ons hebben gefeliciteerd met de geboorte van onze dochter. Het kerstkindje maakt het prima, ze groeit, drinkt en slaapt goed. Dus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken. En het slapen is ook mooi meegenomen, want daardoor krijgen de ouders ook lekker hun rust. Sinds vorige week heb ik ook weer eens hardgelopen. Ja, de echte lopers zullen lachen om de korte duur van de training want het was een training van 4 x 2 minuten. Maar ja, ik moet ver weg komen qua conditie en spieren want ik heb sinds mei 2010 niet meer hardgelopen. Het hardlopen was wel even wennen. Ik had nogal last van mijn liezen tijdens en na het lopen. Maar nu, drie trainingen verder, heb ik daar haast geen last meer van. Tja, ze zeggen 9 maanden ontzwangeren en dat zeggen ze vast niet voor niets. Dus hardloopcollega’s het duurt nog wel even voordat ik weer met de loopgroep mee kan trainen. Maar geduld is een schone taakJ

In deze Starter staan veel mededelingen, verslagen en uitslagen. De baanwedstrijden komen er weer aan en hier heeft Tineke Jonkman een toelichting opgegeven in deze Starter voor de pupillen en de C/D junioren. Start ’78 heeft ook dit jaar een grote prestatie neergezet door de Indoor gala in Tuk te organiseren. Hierover hebben twee juryleden een verslag getypt.

Als je niet meer kunt hardlopen maar toch van duursporten houdt, zul je de uitdaging in andere duursporten gaan zoeken. Zo is Frenk Wubben met Ysbrand Visser naar Italië afgereisd om hier 200km te gaan schaatsen. En dit is ze ook gelukt, proficiat mannen. Ik doe jullie dit niet na. Een verslag hierover kun je vinden in deze Starter. Natuurlijk kun je ook onze vaste rubrieken vinden zoals; Speedy stelt voor, Starterspret, Rode wijn en naaldhakken en Gerstenat en vette friet.

Wij wensen jullie veel leesplezier toe.

Kopij inleveren voor: 15 mei 2011

donderdag 24 maart 2011

Langeafstandscompetitie 2011

Door Jan de Lange

 
Ook dit jaar is er weer een L.A.-competitie. Bij het schrijven van dit stukje is de Hunebedloop al gelopen met maar liefs 39 starters aan de start waarvan 32 op de 15 km. Dus een goed begin van de L.A.-competitie. Ik hoop dat bij de andere wedstrijden net zoveel of het liefst meer starters meedoen, zodat er dit jaar meer deelnemers zijn die aan de 7 wedstrijden komen. Hier onder zie je de wedstrijden die meetellen plus de spelregels. Van de uurloop weet ik nog niet de juiste datum. Jebbe zal proberen of we dit jaar weer terecht kunnen op de drafbaan ergens begin mei, rond onze eigen baan is het dit jaar niet mogelijk gezien de vele werkzaamheden in het kader van de groene long. Voor de tijdsloop kunnen we eventueel uitwijken naar ons trainingsrondje 2 x (meppelerweg, gagelsweg schansweg). Ook dit jaar zal ik de puntentelling weer bijhouden. Ik verzoek u dan ook om uitslagen van elders gelopen wedstrijden zo spoedig mogelijk aan mij door te geven, zodat ik de meest actuele stand op de website kan laten plaatsen en iedere maand in de Starter.
Tel: 0521-515095  e-mail jan.delange@home.nl 


Baanwedstrijden op Oerthebaan
en verder de volgende wedstrijden:
  1.    1500 m            29 april en 01 oktober
  2.    3000 m            20 mei en 09 september
  3.    5000 m            02 april en 17 juni
  4.  10000 m            15 juli
                       

  5.  Hunebedloop                               29 januari
  6.  Tijdloop  5 km Steenwijk              13 april
  7.  Lambertusloop Oldemarkt            04 juni
  8.  Uurloop Wolvega                         ?? mei
  9.  1/2  marathon van Steenwijk         25 juni
10.  Kolkloop Blokzijl                          06 augustus
11.  Fish Potato Run                          10 september
12.  Reest 1/2 marathon Meppel         08 oktober
13.  Hele marathon


Spelregels langeafstandcompetitie:
De baanwedstrijden moeten worden gelopen in de periode van 1 april tot 2 oktober. Het maakt niet uit waar, en hoeveel je er loopt want op 2 oktober wordt er gekeken wie de snelste tijd heeft gelopen. De hele marathon  mag worden gelopen tussen 1 januari en 1 december. Het maakt niet uit waar, en hoeveel je er loopt want op 1 december wordt er gekeken wie de snelste tijd heeft gelopen.

  1. Afzonderlijke puntentelling voor vrouwen tot 35 en 35+, mannen senioren t/m 35 jaar, veteranen 35+, 45+  en veteranen 55+.
  2. De leeftijd op 1 april is bepalend voor de indeling in de diverse categorieën
  3. Verplicht minstens 7 wedstrijden te lopen om voor het eindklassement in aanmerking te komen.
  4. Uit het aanbod van 13 wedstrijden tellen de beste 7 uitslagen mee voor het eindklassement.
  5. Wegwedstrijden nummer 1 - 1 punt, nummer 2 - 2 punten, nummer 3 - 3 punten, enz.
  6. Baanwedstrijden snelste tijd 1 punt, volgende 2 punten, daarna volgende 3 punten, enz.
  7. Voor de marathon geldt de snelste tijd 1 punt, volgende 2 punten, daarna volgende 3 punten, enz. Als er gelopen wordt met ChampionChip geldt voor de marathonranglijst de netto tijd.
  8. Lopers die in een wedstrijd gelijk eindigen krijgen de punten van hun hoogst geklasseerde plaats.
  9. Lopers die minder dan 7 wedstrijden lopen, worden achteraf niet uit de uitslag geschrapt.
  10. Bij gelijk eindigen in het eindklassement telt de uitslag van de laatst tegen elkaar gelopen wedstrijd.
  11. Meisjes A en jongens A mogen meedoen. Zij die mee willen doen moeten dit wel voor aanvang van de competitie (1 april) aan mij doorgeven.

Succes


Gerstenat en vette Friet

belevenissen van een recreatieve loper

Vandaag was een voorbode van de lente, strak blauwe lucht met een stralende zon. Alleen de temperatuur laat het nog wat afweten. Maar dat gaat goed komen, beloofd!

Nog een paar weken en dan begint de zomertijd weer, dan is het weer tijd om de training in het bos te doen. Dat vind ik zelf een stuk prettiger dan de training op de weg. Maar het heeft ook voor een deel te maken met het feit dat het weer altijd mee speelt. ’s Winters op de weg, koud, nat, donker, bah! En zomers in het bos, lekker weer, zonnetje, etc. Misschien is het ook wel leuk om in de zomer op de weg te trainen bedoel ik J

De afgelopen periode waren de trainingen in ieder geval nog gewoon op de weg (en de baan) En over het algemeen was het gewoon koud….en blubberig op de weg naar de baan. Wat een chaos hè. Gelukkig is het ergste leed geleden en kunnen we in ieder geval weer parkeren op korte termijn.
Er zijn wat leden die slechte ervaringen hebben met het parkeren. Het is natuurlijk ook lastig maar Nynke maakt het wel heel bont. Terwijl we (de heren) onder de douche stonden hoorden we haar een paar keer flink heen en weer rijden en gas geven. Heel raar. Maar het werd ons duidelijk toen ze 2 minuten “bedeesd” op de kleedkamer deur klopte…”kunnen er ook een paar sterke mannen helpen?” Ze doet het erom!

Afgelopen periode is er ook een extra coopertest ingelast. Wie verzint zoiets? In ieder geval was er toch een man of 15 op de baan om rondjes te draaien. Het was wel gezellig na de tijd, lekker ontspannen. En het grappige was dat er vogels van allerlei pluimage aanwezig waren, op alle niveaus. Van goed tot heel goed J

Ik wil toch ook een lans breken voor wat meer uitwisseling binnen de diverse groepen. In de coopertest ging dat prima.
Er is niks mis mee om eens in een andere groep te proberen. Er wordt niemand kwaad over, de mensen in de andere groepen zijn ook leuk en je trainer zal je alleen maar motiveren om het eens te doen als je er een goede reden voor hebt. Dus, als je een periode minder fit bent, of juist heel lekker in je vel zit, of als je een keer niet kunt op je vaste avond probeer dan rustig eens op een andere avond. Natuurlijk wel eerst even overleggen met je trainer J Maar nogmaals, die zal dat alleen maar stimuleren als er goed over nagedacht is.

Ik geef sinds een aantal maanden zelf ook training (zoals bekend?) en ik probeer ook om de training zo gevarieerd en leuk mogelijk te maken. Het valt niet mee hoor, om elke keer iets leuks te verzinnen. Gelukkig kunnen we binnenkort weer naar het bos, dan komt er weer wat meer variatie in.

Vorige week heb ik geprobeerd om bij 2 groepen wat coördinatie bij te brengen. Dat valt nog niet mee. Ten eerste moet je je lachen inhouden bij die rare oefeningen en ten 2de ben ik zelf ook niet een ster bij dat soort dingen. Dus de voorbeeldrol valt tegen. En als ik dan wat van de oefeningen zeg krijg ik commentaar als “doe het zelf eens goed voor”. Of als ik zeg “rechtop, borst vooruit” kan ik ook commentaar verwachten dat ik mijn borsten vooruit moet houden….kortom, het valt niet mee als trainer.

Wat wel grappig is om te zien is, zijn de verschillen tussen de groepen. Op de dinsdag wordt er bijna niet gedoucht bijvoorbeeld. Nou ja, thuis wel denk ik, maar niet op de vereniging, terwijl dit op de maandag en woensdag wel gebeurd. Ook de jeugd maakt relatief weinig gebruik van de douches. Maar dochter Boxum en dochter Oosterkamp gebruiken met zijn beiden evenveel water als de hele woensdaggroep samen. Ze staan al onder de douche als we met de groep op weg gaan, en staan er nog als we terug komen, totaal dus ruim anderhalf uur. En maar teuten. Ze hebben denk ik niet in de gaten hoe gehorig de douches zijn. Ik weet intussen alles van de leuke jongens in de groep J

Het crossseizoen loopt op zijn eind, over een paar weken is de openingswedstrijd op de baan alweer. Ik heb dit jaar helaas maar 2 crossjes van Start mee gedaan. Jammer, maar helaas. Soms is het niet anders. De komende tijd zullen de pijlen gericht worden op een snelle 5 en 10 km op de baan en de weg. En, ik heb het verzoek gehad om me in te zetten als haas. Jazlin Ruinemans heeft snode plannen op de 10 km, het zal me benieuwen of ik haar kan motiveren J Ik vraag me wel eens af….moet ik er iets tegenover stellen? Hoe moet ik een atleet prikkelen?????

Ik heb me voorgenomen om eind van dit jaar in Dublin de marathon te gaan doen. Dat is voor mij de grote motivatie dit jaar denk ik. Als er meer liefhebbers zijn, ik hoor of lees het graag!

Rode wijn en naaldhakken

Door Margreet, Ivonne en Nynke
Nu viel er laatst in de groep tijdens een mooie duurloop het woord: "mooi-lopen". Daar krijg je natuurlijk vragen op: hoe doe je dat? Hoe ziet dat eruit? Moet je het letterlijk opvatten of bedoelen ze gewoon je hebt een mooie loop???

In ieder geval Bert voelde zich behoorlijk aangesproken. Hoe lang moet je dan lopen, voordat je mooi loopt? Gaan daar jaren overheen of is het te overzien? Kun je er überhaupt wat aan doen of zit het eenmaal in je? We kunnen immers niet allemaal zo mooi lopen als Klaas. Tsja Freddie Bouma dan moet je nog effies doorlopen hoor!

Af en toe leen je wel eens wat uit, zoals handschoenen of een muts. En als je d’r in gaat zweten dan wordt er verwacht dat je het ook ff wast. Dat gebeurt dan ook en je krijgt hem zelfs via de post terug beetje vochtig maar dat is een teken dat hij de wasmachine heeft gezien. Al heeft de lener zelf geen haar, d’r zat toch echt haar aan de muts. Maar ja de lener heeft een hond en dan wil dat nog wel eens voorkomen. Hij doet zijn best om het mutsje haarvrij te krijgen. En daar heb ik de volste vertrouwen in! Maar geen man overboord, zonder muts gaat het rennen gewoon door :o)

Als je voorin in de groep loopt, loop je volgens ons lang niet zo hard dan als je achteraan loopt, klopt dat? Laten wij dat Jan de Lange eens vragen, hij als oud militair weet dat vast. Of is ons gevoel hier niet terecht hopelijk wel.

Afgelopen weken hebben wij behoorlijk hard moeten trainen. Jebbe Westerbeek had een nieuwe methode, nou wij hebben het gevoeld. Eens kijken of het zijn vruchten afwerpt.

Ook hebben wij een oplettende hardloper in de groep, niets ontgaat hem. Hij gaat aardig op moedersoverste lijken. Het beheren van het lief en leedpotje zal hem goed passen.

Een naaldhak heeft voor het eerst meegedaan aan de Spar NK Cross. Met 4 mannen en een supportster gingen wij richting Hellendoorn, gelukkig was het droog maar het was wel koud. Het zonnetje wou ook maar niet doorbreken helaas. Ik wist niet wat mij te wachten stond, het was een pittige cross, en ben daarom dubbel en dwars tevreden over mijn tijd. (was dit de eerste vrucht?). Peter Visser viel (weer) in de prijzen. Hij ging voor de 4de plaats zodat wij niet al te lang langs de zijlijn hoefden te staan, maar ja … nadat hij een aantal rondjes op de 3de plaats had gelopen wist hij nog te finishen op de tweede plaats. Dan maar goed en stevig op het podium dacht hij. Klaas en Jebbe waren ook super tevreden over hun tijd. En terecht!

En op 26 februari was daar alweer de laatste cross op de Woldberg. Spreekstalmeesteres Petra was zo attent om een ieder erop te attenderen dat je de vrouwen kon herkennen aan de groene nummers. Dit was vooral voor heren van buiten onze vereniging reden om uit te roepen: ‘je herkent ze anders niet hè!’ Twee naaldhakken zijn erin geslaagd clubkampioen te worden. Door het gemaakte onderscheid in de kleuren van de nummers is er gelukkig niet per ongeluk een heer bij doorheen geglipt!

Ook weer eens meegedaan aan de Veneboerloop in Drachten, tsja een mooie route is het niet, daarvoor hoef je niet heen. Maar op de een of andere manier heeft deze loop wel wat. Deze loop wordt qua animo steeds groter, er waren ongeveer 300 lopers/loopsters en voorzover wij ons kunnen herinneren was dat voor een aantal jaren geleden een stuk minder.  Jan Scheenstra, Jazlin Ruinemans en Wilma van Galen waren er ook. De twee J’s hebben het podium weer weten te bereiken. We waren allen tevreden over onze behaalde tijden.

Terwijl 2 naaldhakken zich weer heerlijk in de wedstrijden hebben geworpen, doet de andere naaldhak het nog even noodgedwongen rustig aan. Gelukkig zijn er wel clubgenoten die eens even een rustig duurloopje willen doen…nou ja rustig. Voor hun is het rustig voor de naaldhak is het toch nog wat afzien. Het voordeel is dan dat de heren Klaas van der Veen en Egbert Vink dus het woord moeten doen en mooi bediscussiëren over of je nu wel of niet lange duurlopen van 30km en meer moet doen als je in training bent voor een marathon. De mooie loper deed het niet en vindt ook dat er veel atleten te hard trainen. Wat de naaldhak had willen toevoegen, maar niet deed om adem te sparen was dat sommige atleten het nu eenmaal moeten hebben van hun doorzettingsvermogen en anderen teren wat makkelijker op hun talent.



Verkeersregelaars gezocht

Door de Wegwerkers

De temperaturen worden weer hoger, de zon laat zich vaker zien, dat betekent dat door ons al weer reikhalzend uitgekeken wordt naar de komende wegwedstrijden.
We starten op 25 juni met de 5e Jan Driegen Halve Marathon (JDHM). Op 20 juli gevolgd door de 3e Wallenloop. En in de nacht van 29 op 30 oktober is de 3e Tiedkwietloop.

Om dit mogelijk te maken doen we weer een beroep op veel vrijwilligers.
Wat betreft verkeersregelaars is het zaak om vroegtijdig te gaan werven. Verkeersregelaars worden namelijk gecertificeerd door de politie. Daarvoor wordt een instructieavond ingepland. Het is wettelijk voorgeschreven dat een verkeersregelaar één maal per jaar een dergelijke instructie bijwoont. Dus ook diegenen die vorig jaar de instructie gevolgd hebben, worden dit jaar opnieuw uitgenodigd om deel te nemen.

De meeste verkeersregelaars hebben we nodig voor de JDHM. Maar ook bij de andere loopevenementen worden verkeersregelaars ingezet.
De instructieavond is op donderdag 28 april vanaf 19.30 uur in de kantine van Start78. En wordt gegeven door de heer Bert Hanse.
Diegenen die vorig jaar ook verkeersregelaar geweest zijn hebben toen een pasfoto ingeleverd voor een pasje wat gemaakt wordt door de gemeente Steenwijkerland. Zij hoeven niet opnieuw een pasfoto mee te nemen. Aan de overigen wordt gevraagd om dat wel te doen. Graag aan achterzijde voorzien van naam en geboortedatum.

We hebben de volgende vragen:
  1. Wil en kun  je dit jaar op 25 juni verkeersregelaar zijn en daarmee deelnemen aan de instructie op donderdagavond 28 april?
  2. Als je geen verkeersregelaar kunt of wilt zijn op 25 juni, wil je dat dan wel bij de Wallenloop of Tiedkwietloop en neem je om die reden ook deel aan de instructie op 28 april?
  3. Als je geen verkeersregelaar kunt of wilt zijn op 25 juni, wil je dan wel op een andere wijze als vrijwilliger ingezet worden bij de JDHM?
Mocht je iemand spreken die dit ook leuk vindt, maar dit bericht niet onder ogen krijgt, wil je hem of haar hier dan op attenderen? Lid zijn van Start78 is daarvoor niet nodig. Opgeven kan bij één van de  Wegwerkers of via wegwerkers78@live.nl .

Het estafettestokje

Door Simone Boven
 
Mijn naam is Simone Boven, getrouwd en moeder van drie kinderen in de leeftijd van 12,11 en 8 jaar.
Op het moment dat ik het estaffetestokje kreeg aangereikt had ik net mijn lidmaatschap opgezegd.
Ik heb altijd met heel veel plezier gelopen op de dinsdagavond bij de groep van Ruud en later Rob, echter afgelopen zomer kreeg ik last van benauwdheidsklachten , hoesten en kortademigheid (astma) en moest toen het lopen stopzetten. Helaas was ik nu genoodzaakt mijn  lidmaatschap definitief op te zeggen omdat ik nog steeds niet met de groep mee kan lopen en het er ook niet naar uit ziet dit op korte termijn wel weer te kunnen.
Ik wil een ieder hartelijk bedanken voor de leuke tijd die ik bij Sart 78 heb gehad , en mocht het in de toekomst weer beter met mij gaan zal ik zeer zeker weer lid worden!
Diegene die nu het estafettestokje heeft gekregen is Elize Stiemer.

Speedy stelt voor: Mirthe van Veen

Speedy stelt elke keer een pupil voor door hem of haar een paar vragen te stellen

Wie ben je?
Mirthe van Veen
Hoe oud ben je?
8 jaar
Welke school zit je?
Kindcentrum Claus
Van wie krijg je training?
Ina en Peter

Hoe lang zit je al op atletiek?
Ongeveer een half jaar
Welk onderdeel van de atletiek vindt je het leukst?
Parkoerslopen
Welk onderdeel van de atletiek vindt je niet zo leuk?
Hoogspringen
Wat vindt je lekker?
Patat
Wat vindt je vies?
Bruine bonen met saus 1)
Doe je nog aan meer sporten?
Nee, ik wil wel op kinderyoga
Doe je mee aan wedstrijden?
Ja
Heb je nog meer hobby’s (zo ja, welke)?
Hutten bouwen, tekenen en wave boarden
Wie moet ik de volgende keer voorstellen?
Britt Landman


1)    Bartje vond het ook niet lekker.

Jarig in april

Alvast van harte gefeliciteerd en een fijne dag toegewenst namens Start ‘78



1-4
Wilma Kuiper
12-4
Wendy Verhagen
27-4
Marije Roerink
1-4
Dione Schipper
15-4
Anneke Boelens
27-4
Jarmo Visser
2-4
Daan Bijdevaate
17-4
Anita Blankvoort
28-4
Petra de Lange
3-4
Hans Sterkenburgh
18-4
Robert Hilligehekken
28-4
Simone Westerbeek
3-4
Joey Woudstra
20-4
Peter Mulder
29-4
Ad Roodhuijzen
4-4
Mileen Bruinewoud
22-4
Quinten Corporaal
29-4
Marchel Tissingh
5-4
Sandra Boxum
22-4
Janna Jelsma
29-4
Astrid Dirkzwager
6-4
Remco Mulder
24-4
Klaas de Haan
30-4
Roderic Luijten
7-4
Ella de Jong
24-4
Annemiek Schlaman
30-4
Fee Hilligehekken
8-4
Sanne Geerders
24-4
Frans de Nekker


8-4
Rosalie Tissingh
25-4
Adri Sluis


Visscher Sport Indoor Gala


(door Marry van Oosten en Helma Wemer)

Zaterdag 5 maart 2011 was het Visscher Sport Indoor gala in het Bowling en Sportcentrum in Tuk. Op vrijdagavond werd met man en macht een prachtig parcours opgebouwd. Kogelstoten, hoogspringen, sprintnummers 40 en 50 meter en verspringen. Ja en dan moet er heel wat zand en materiaal naar binnen gebracht worden.

Zaterdagmorgen om 9 uur op weg naar Tuk, alwaar om 09.30 uur de juryvergadering was. Wegens ziekte nog wat verschuiving bij de juryleden en dan kan om 10 uur het circus los. We beginnen met pupillen A 1ste jaars en 2de jaars en pupillen B,C. Deze deden mee aan een meerkamp dat wil zeggen 40 meter sprint, verspringen, balstoten en hoogspringen. Wij begonnen met balstoten (wij juryleden Anja, Tineke en Marry) met medewerking van een ouder om de ballen terug te brengen. Het publiek bleef prima achter de hekken. Als de kinderen de bal gestoten hadden gingen ze snel naar hun ouders om te vertellen of ze wel of geen PR hadden. Het aantal groepen dat we hadden is me even ontgaan, maar veel pauze was er niet en al heel snel was het 13.30 uur, dus aflossing door een andere (verse?) ploeg juryleden.

Wij hadden nu een half uur pauze voordat we verder gingen met verspringen. Anja ging naar huis en er kwam aanvulling door Diny en Peter zodat de ploeg compleet was om te beginnen. De beurt was aan de junioren (A, B, C, D) senioren en masters. De atleten kwamen niet alleen uit het Noorden (Friesland, Groningen, Drente) maar ook uit Overijssel, Flevoland en zelfs Gelderland. Op mijn vraag of dat niet te ver was, kreeg ik als antwoord: dat Start ’78 één van de weinige indoorwedstrijden organiseert waarbij je kan verspringen.

Ik (Helma, net aan mijn voet geopereerd) heb de hele dag “als chef” bij het hoogspringen gezeten!. Samen met een ander jurylid hebben we de atleten beoordeeld. ’s Morgens de meisjes en de jongens. Deze sprongen nog niet zo hoog maar waren erg sportief bezig en moedigden elkaar aan. Zoals: je kunt het wel, gewoon nog een keer proberen en als het dan toch mislukte vonden ze het erg jammer voor elkaar.

’s Middags de junioren, (+ senioren en masters), hier komt het op techniek aan. Dus tussentijds even overleggen met de trainer, want ze willen zo hoog mogelijk springen. De laatste groep behaalde de 1.75 meter, waarna ze zelf hun hoogte bepaalden om een PR te kunnen springen. Dus geen 1.80 meter, maar 1.81 meter. Daarna 1.84 meter en 1.86 meter, maar deze laatste twee hoogtes werden helaas niet gehaald.

Al met al hebben we een gezellige, leuke en sportieve dag gehad en om 18.00 uur waren we weer thuis in Wolvega.