dinsdag 24 mei 2011

Redactioneel

Beste lezers,
Tjonge dat was even een klus. Dit keer ligt er een behoorlijke dikke Starter voor je. Dit komt omdat er een  langere periode tussen de vorige Starter en deze zit, waardoor we meer artikelen en uitslagen hebben. Waarom we deze langere periode hebben en andere belangrijke veranderingen voor het clubblad, kun je lezen in het artikel “Van de redactie”.
Een mooie dikke Starter is hartstikke mooi maar dat was wel even harder zwoegen om deze toch binnen de geplande tijd in elkaar te zetten. Dat is mij dan ook niet helemaal gelukt. Dit is vooral vervelend voor mijn redactielid Sophia, want die doet de finishing touch. En die kan daar dan niet op tijd mee beginnen. Gelukkig houden wij “de redactie” elkaar altijd goed op de hoogte zodat alles toch weer goed komt. Zodat jij nu lekker deze Starter kunt lezen met een bakkie koffie op glas thee. Want ik heb gelezen dat zo de Starter wordt gelezen. Zo’n type ben ik zelf ook. Maar ja, sinds ik in de redactie zit, lees ik alle stukken van te voren door. Natuurlijk doen we een screening qua wat er in de Starter mag staan. Ja, ja… dus alles wordt gelezen voor de tijd. Tijdens het lezen, kijken we ook direct naar spelfouten en zo. En wanneer ik de Starter in elkaar zet, probeer ik de pagina’s zo in te delen dat dit clubblad lekker wegleest. Ik hoop dat dit deze keer ook weer goed is gelukt.
Ik ben zelf al een tijd niet meer op de atletiekbaan geweest, laat staan zelf actief geweest in de atletiek, maar als ik de stukken in deze Starter lees dan krijg ik daar toch weer helemaal zin in. Maar ik moet nog even wachten, want qua conditie ben ik nog niet zo ver. Ik heb gisteren 2x 13 minuten gelopen en dat was best wel pittig vond ik. Ja, dat betekent dat ik met een training het in- en uitlopen mee kan doen en verder nog niets. Ha ha.. dus dat doen we nog maar niet. Daarnaast wil ik zolang ik borstvoeding geef, niet te intensief sporten. Erwin heeft zich opgegeven als vrijwilliger voor de Jan Driegen Halve Marathon, dus misschien dat ik dan met Ilse ook even ga kijken en de lopers ga aanmoedigen. Dan ben ik toch weer even onder de atleten Ik ben benieuwd wat het weer dit jaar in petto heeft tijdens deze wedstrijd. Dit keer heeft de organisatie hemdshirtjes laten maken voor de deelnemers. Dat zou inderdaad wel perfect zijn. Als je kijkt naar de temperaturen die we de laatste paar jaar hebben gehad tijdens deze loop.
Ik kan nu wel gaan aangeven wat je allemaal in deze Starter kunt lezen, maar met zoveel artikelen kun je beter gewoon de inhoudsopgave op deze pagina bekijken en zo jouw favoriete stukken uitzoeken.
Wij wensen je veel leesplezier toe.

Kopijdatum: inleveren voor 3 juli

Van de Voorzitter

Door Hendrik-Jan Doevendans

Leden,
Wat een lekker weer! En de weerbazen beloven nog meer mooi weer! Heerlijk. Ik probeer weer driemaal per week een klein stukje hard te lopen en met dit weer is dat geen straf! De Woldberg ligt er prachtig bij. Zonnetje door de bladeren, reetjes op het pad. #kannietbeter. Genieten.

Het voorjaar trekt echter ook nare beestjes aan. Zo kregen we weer een waarschuwing voor de eiken processierups. Folders en een poster liggen/ hangen in de kantine. Pas op, want je houdt er een geïrriteerde huid aan over. Let ook op teken. We kunnen het niet genoeg zeggen, maar een tekenbeet is iets lelijks waar je behoorlijke tijd last van kunt houden. Let dus op en controleer jezelf na afloop. Loop niet door hoog gras en wanneer je dat toch wilt doe dan een lange broek aan. Zomaar een paar tips.

Oh ja, iets geinigs dan. Ik kreeg van dierenpark “de Wissel” in Epe, en van Aqua Zoo in Leeuwarden een kortingsaanbieding. Wie dat wil kan voor sterk gereduceerd tarief naar de Dierentuin. Stuur mij even een mailtje als je daar gebruik van wilt maken, dan bestel ik kaarten voor je. Het kost € 6,50 in plaats van € 13,00 in de Wissel in Epe, en € 7,50 in plaats van € 17,00 voor Aqua Zoo. Ik bestel de kaarten tussen 15 en 24 juni.

Op woensdag 20 juli is in Steenwijk weer de traditionele Sportmarkt. Dat is een markt waarbij elke sportvereniging zich aan Steenwijkerland mag presenteren op de Markt. We willen voor deze sportmarkt een sprintbaantje aanleggen (40 à 50 m) over de markt. En dan met een starter en een tijdwaarnemer eens kijken wie het snelste kan. Deelnemers kunnen met een soort van stempelkaart laten zien dat ze alle onderdelen gehad hebben en krijgen dan een attentie. Uiteraard krijt de snelste sprinter van ons ook wat leuks! Wie heeft zin om dit mede mogelijk te maken? Ik zoek vrijwilligers!

Ik ben de afgelopen tijd bij een aantal wedstrijden geweest, en volgens mij worden ze vrij aardig bezocht. Zal met het weer te maken hebben. Ik hoop mee te kunnen doen met de Jan Driegen halve marathon in juni. ’t Zal niet worden wat ik gewend was qua tijd. Maar aankomen kan ik vast nog wel. Ik heb er zin in!

Van de redactie

De redactie van dit clubblad wil iedere keer weer een mooi blad voor zijn leden op de deurmat hebben. Met hulp van bestuur, trainers en andere actief schrijvende leden kunnen we elke keer weer een informatief maar ook vermakelijk blad maken.

In 2010 hebben we veel meer kosten gemaakt dan we aan advertenties hebben ontvangen. Het streven is natuurlijk dat het clubblad kostendekkend is. Om het blad in 2011 weer kostendekkend te maken, hebben we onderstaande veranderingen doorgevoerd.
-  De lettergrootte is verkleind van de teksten.
-  Het blad zal 8 keer per jaar uitkomen in plaats van 10 keer per jaar. De redactie heeft dit na de ledenvergadering in maart direct doorgevoerd.
-  De agenda die in vorige exemplaren achter in de Starter stond, wordt niet meer weergegeven in de Starter. Op de site van Start ’78 kun je nu altijd deze actuele agenda vinden.

Belangrijk nieuws voor onze lezers!
Verder kijkend naar 2012 willen we ook de kosten goed in verhouding hebben met de opbrengsten. Want een clubblad is nuttig en leuk maar moet niet een grote kostenpost van de vereniging worden. Het clubblad kun je in de gedrukte versie lezen maar ook op onze website: http://www.start78.nl/. En sinds dit jaar ook op het Blog van de vereniging. Wat dat betreft, is er voor ieder wat wils. Tot nu toe krijgt iedereen automatisch het clubblad in de brievenbus. Maar doordat de Starter ook op internet is te lezen waardoor het clubblad bij sommige leden zo ongelezen bij het oud papier verdwijnt, willen wij je graag de keuze gaan geven of je vanaf 2012 het blad gedrukt wilt ontvangen ja of nee. Naast een kostenreductie is het mooi meegenomen dat dit weer wat bomen scheelt wanneer we minder papier verbruiken.

Wil je het clubblad als gedrukte exemplaar blijven ontvangen in 2012. Stuur dan een email voor 1 oktober 2011 naar Folkert Sterkenburgh, email: fsterkenburgh@gmail.com

Jan Driegen Halve Marathon

door de Wegwerkers van Start ‘78

Voor de Jan Driegen loop hebben we dit jaar ook een bedrijvenloop toegevoegd.

Werk je bij een bedrijf waarvan één of meerdere teams mee zouden willen doen. Geef je team(s) dan op via de site http://www.jandriegenhalvemarathon.nl/ 

We hopen dat jullie net zo enthousiast zijn als wij en dat er ook dit jaar weer veel deelnemers zijn voor de Jan Driegen Halve Marathon.



Doe mee met uw bedrijf aan de bedrijvenloop in Steenwijk tijdens de Jan Driegen Halve Marathon op 25 juni 2011. Door mee te doen met de bedrijvenloop leren uw medewerkers elkaar op een andere manier kennen en maken kennis met andere bedrijven en verenigingen. Bedrijvenloop is voor uw organisatie een perfecte mix van bedrijfspromotie en personeelbeleid. U kunt uw bedrijf in de regio profileren door b.v. kleding te dragen met een bedrijfslogo. Bovendien is er aandacht van de media.
Afstanden:
Er kan gekozen worden uit de volgende afstanden:
5 km start om 18.00
10.5 km start om 19.00 uur
21.1 km start om 19.00 uur

De start is vanaf de kantine van Start 78, Middenweg 22, 8332 CZ Steenwijk
Inschrijven kan via de website http://www.start78.nl/ bij ‘halve marathon’
Voor meer informatie mail naar wegwerkers78@live.nl of ga naar de website www.jandriegenhalvemarathon.nl

Teams
Een bedrijfsteam bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 lopers. Een team kan bestaan uit dames en heren. De drie beste prestaties worden bij elkaar opgeteld om het klassement te bepalen. Uw bedrijf kan natuurlijk met meerdere teams op de drie afstanden meedoen. De tijden tellen ook mee voor het individuele klassement.

Het inschrijfgeld voor de JD bedrijvenloop bedraagt €150,00 per team, voor een tweede of meerdere teams  €125,00 per team.

Wij bieden u:
Een loopshirt voor elke deelnemer
Mogelijkheid tot het maken van een groepsfoto
Naamsvermelding op de website
Een wisselbeker voor het winnende bedrijf


Wandelavondvierdaagse


Het is al bijna zover. De hardloopschoenen of spikes kunnen of mogen een week gewisseld worden voor de wandelschoenen. Vanaf maandag 20 tot 24 juni aanstaande wordt weer de jaarlijkse avondvierdaagse georganiseerd en gaat van start in Steenwijk.

Voor belangstellenden hiervoor zijn er opgave briefjes verkrijgbaar en deze zullen een paar weken vóór de vierdaagse in de kantine liggen.
Aan de trainers van de verschillende groepen zal gevraagd worden om deze briefjes óók uit te delen aan de mensen. Misschien kan er dan een groep gevormd worden om de vierdaagse te wandelen.

Voor vragen hierover kunnen jullie terecht bij.
Bennie Overvelde of Grietje Boxem

Eikenprocessierups


Omdat een groot deel van de hardlopers regelmatig zijn sport beoefend door een rondje te lopen in het bos. Dachten wij als redactie dat het goed is om even stil te staan bij de eikenprocessierups die in dit jaargetijde actief is, zodat je weet wat je moet doen als je met dit beestje te maken krijgt.
Sinds 1987 vormt de eikenprocessie-rups een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland.

Wat is de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van (vooral) eikenbomen waar ze overwintert. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Eerst zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in optocht (processie) op zoek naar voedsel.
De eikenprocessierups wordt wel eens verward met de spinselmot. Deze rupsen eten verschillende soorten bomen en struiken kaal en kapselen deze in met een dicht wit zijdespinsel.

Gezondheidsklachten door de eiken-processierups
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. De pijlvormige brandharen met weerhaakjes dringen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.


Wat kunt u doen aan klachten door de eikenprocessierups?
Heeft u klachten door de eikenprocessierups? Het is belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die in aanraking zijn gekomen met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkomt u problemen?
Gaat u naar een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt? Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga de rupsen dan niet zelf bestrijden. Huur een deskundig bedrijf in of vraag daarover advies bij uw gemeente.

Meer weten over de eikenprocessierups?
Op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit vindt u relevante informatie en links over de eikenprocessierups samengevoegd. Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met uw gemeente.

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij het Informatie Centrum Gezondheid van GGD Groningen.

Oproep N.N.K. Meerkamp

door Tineke Jonkman

Hallo allemaal,
Op zaterdag en zondag 9 en 10 juli is er weer het N.N.K. Meerkamp in Stadskanaal. Deze is voor de C/D, A/B junioren, Senioren en Masters. We overnachten weer in tenten op de baan.

De afgelopen 6 jaren was het steeds een ware Start’78 happening. Dus laat het dit jaar ook weer een gezellig en mooi weekend worden.
De 1e dag werkt iedereen de 1e helft van de meerkamp af en de 2e dag de rest van de nummers. Iedereen regelt zelf zijn of haar tent of met wie hij/zij een tent wil delen. Verder neemt iedereen eten en drinken mee voor de 1e dag tot ongeveer 18.00 uur. Daarna hebben we een barbecue met vlees (vegetariërs vooraf opgeven), stokbroden, broodjes, salades sausjes en toetjes, fruit en uiteraard onbeperkt drinken!

De volgende dag beginnen we met een goed en uitgebreid ontbijt, bestaande uit wit/bruin brood, vleeswaren, zoet beleg, melk, drinkyoghurt, chocolademelk, fruit. Verder kan een ieder de gehele dag onbeperkt eten en drinken.

Dit alles kost per atleet € 10,- per persoon, voorwaar een koopje. Uiteraard moet je je wel inschrijven bij Jolanda Hes, en kost die inschrijving ook geld. Voor iedereen die al eens is mee geweest, jullie vonden het altijd geweldig. Dus 1e jaars D-junioren dit mag je NIET MISSEN!

Als jij je opgeeft bij Jolanda, stuur ook mij dan even een email, zodat ik weet hoeveel er mee gaan en hoeveel ik moet inslaan. Ook ouders zijn van harte welkom, voor dezelfde prijs uiteraard. Mocht je vegetariër zijn of medicijnen gebruiken, laat mij dit dan even weten. Verder graag ouders die bereid zijn om heen te rijden, en ouders die bereid zijn om de 2e dag weer kinderen te halen. Er worden voor dit weekend geen vervoerskosten geregeld, maar als we het met elkaar doen, kan iedereen mee!
Verder geld voor iedereen “HET IS VOORAL EEN LEUK EN GEZELLIG WEEKEND”, ER ZIJN ALTIJD NUMMERS DIE JE NIET LIGGEN, MAAR HET GAAT HIER OM DE LOL EN DE GEIN.

Voor meer informatie kunnen ouders bij mij terecht.
Of op de baan, op dinsdag en donderdag van 18.00 – 20.45 uur
Tel: 0561 451003 of mobiel: 06 23453739, email: Tineke50@hotmail.com


1e C/D Competitie


door Tineke Jonkman

Op zaterdag 16 april was de 1e C/D competitie in Assen. We hadden met 3 ploegen ingeschreven, maar helaas door onverwachte blessures en ziekte, waren de meisjes D en jongens C niet compleet.

Bij de Meisjes D deed Marije de 60 meter en liep daar een mooi nieuw p.r. op in 8.69 sec., bij het verspringen lukte de aanloop niet echt en kwam Marije tot 3.91 meter. Soraya kwam bij het hoogspringen tot een mooie 1.35 meter, met wat betere techniek zit daar echt veel meer in. Verder liep Soraya voor het eerst de 60 meter horden, wat toch in de praktijk wel erg bleek tegen te vallen, ze kwam tot 12.81 sec.

Bij de J.C. een mooi nieuw p.r. voor Tim op de 800 meter in 2.15.32 min. en Tim sprong 1.50 meter hoog. Verder een p.r. voor Dennis bij het kogelstoten met 10.10 meter en hij wierp de discus 28.64 meter weg. Voor Jari een mooi p.r. op de 100 meter in 13.11 seconden.

De jongens D deden mee in de 1e Divisie, dat betekend dat er op elk onderdeel 2 atleten moeten starten en van beide atleten de punten tellen. We begonnen met de estafette, die werd gelopen door Wesley, Jorrit, Julian en Kristian, en de jongens werden 3e in een tijd van 46.31 seconden. Op de 80 meter horden een spannende strijd tussen Kristian die 16.25 sec. liep en Wesley die tot 16.63 seconden kwam.

Een zeer goed gelopen race op de 1000 meter door Eric, wat resulteerde in alweer een mooi nieuw p.r. van 3.31.85 min. Wesley had het hier wat moeilijker en kwam tot 3.41.62 min. Bij het hoogspringen kwam Julian tot 1.35 meter en verbeterde Bram zijn p.r. naar 1.30 meter. Kristian sprong 3.96 meter bij het verspringen en ook hier een p.r. voor Eric met 3.39 meter.
Bij het kogelstoten een p.r. voor Kevin met 6.69 meter Peter kwam met de kogel tot 4.96 meter, maar behaalde een p.r. bij het discuswerpen met 9.05 meter! Verder kwam Bram bij het discuswerpen tot 12.49 meter. Een 2e p.r. voor Kevin nu bij het speerwerpen met 20.59 meter. Jorrit kwam hier tot 15.01 meter. Tenslotte de 80 meter, Julian liep 11.81 seconden, en Jorrit, bijna te laat en hollend naar de start, liep een p.r. van 12.69 seconden.

Al met al een leuke wedstrijd, en op dit moment een 5e plaats in totaal over beide poules! Met een leuke 2e wedstrijd moet het lukken dat jullie je plaatsen voor de Districtsfinale, dus lekker veel trainen en op naar de volgende wedstrijd!


1e Competitie voor de meisjes B

door Tineke Jonkman

Op zondag 17 april begonnen de meisjes B met hun competitie in Emmen. Het was prachtig weer en er werden vele nieuwe p.r.’s gehaald.

Nikki liep een p.r. op de 100 meter in 14.37 sec. terwijl ze ook een nieuw p.r. liep op de 100 meter horden in 19.86 seconden. Ellen wist de punten binnen te halen door op de horden 19.76 seconden te lopen. Een mooie opgebouwde race van Ellen op de 400 meter wat resulteerde in een nieuw p.r. van 64.63 seconden. Een knappe 2e plaats voor Claudia (2e jaars C-juniore) op de 800 meter in 2.24.43 min. Verder ook een mooi p.r. voor Claudia bij het hoogspringen met 1.40 meter.

Op kogel een p.r. voor Ryanne met 10.10 meter, en Ryanne wierp de speer naar 27.43 meter. Sandra sprong bij het verspringen 3.92 meter en wierp de discus naar 17.34 meter. Voor Wieke een p.r. op het kogelstoten met 6.11 meter en met de discus kwam ze tot 13.50 meter. Geesje liep de 800 meter in 3.03.83 een p.r. en kwam met de speer tot 9.72 meter.
De estafetteploeg bestaande uit Nikki, Ryanne, Ellen en Claudia kwam tot 56.79 seconden.

Al met al werd de ploeg vandaag 10e van de 18 ploegen, dus keurig gedaan en op naar de 2e wedstrijd.

jarig in mei, juni en juli en nieuwe leden

mei
1-5
Lara Evers
15-5
Greet Verheijen
24-5
Jan de Krijger
7-5
Thijs Klein Velderman
16-5
Lucia Oetsen
24-5
Jelle Palstra
8-5
Henny Janssen
17-5
Piet Hendriks
25-5
Anne-Karlijn Mos
8-5
Toby de Boer
17-5
Annelies van Buiten
28-5
Ysbrand Visser
8-5
Aafje Heinhuis
17-5
Tijmen Siertsema
28-5
Tiny de Jong
8-5
Allette Wilting
17-5
Manon Nijenhuis
29-5
Ria Bollen
9-5
Nienke Vellinga
17-5
Linda Wibbelink
30-5
Jan de Groot
11-5
Martine Bos
18-5
Pim Wubben
31-5
Wolter Schapelhouman
14-5
Gert Jan van Dalen
23-5
Grietje Boxum


juni
1-6
Margreet Wagteveld
9-6
Nancy Kuper
20-6
Janet Stuiver
3-6
Wianne Schipper
9-6
Aetske Oenema
25-6
Eric Stuiver
3-6
Erwin Groenink
9-6
Anny Vrielink
25-6
Nynke de Lange
5-6
Nika Dekker
14-6
Jari Woldring
26-6
Sikke Boorsma
6-6
Jorine Brouwer
14-6
Marion Slootweg
28-6
Daan Romp
7-6
Ingeborg Vroklage
16-6
Lysbeth Gijsen
28-6
Bram Bijdevaate
8-6
Marga Bijdevaate
16-6
Jan Groen
28-6
Annet Wiersema
8-6
Alie Terluin
17-6
Harjo Wind
29-6
Hans Versteeg
9-6
Gerjan Petter
19-6
Nico Janssen
29-6
Marjo Greven

juli
3-7
Emma van Hattem
11-7
Roxy Rutten
18-7
Britt Landman
5-7
Corina Prent
11-7
Lysbeth Antuma
20-7
Lorelei Bombeeck
5-7
Lysanne Groen
12-7
Alex Gaastra
25-7
Cis Hilligehekken
6-7
Mathijs Mulder
13-7
Hans Hes
26-7
Truus Wijngaard
6-7
Pier Antuma
14-7
Freddie Bouma
28-7
Willeke Lubbinge
9-7
Wim van Oosten
14-7
Jelien Koolma
29-7
Tineke Jonkman
9-7
Joyce Petter
16-7
Wilma van Galen

11-7
Bender Heida
17-7
Helma Oostindie



Nieuwe leden


Hans Versteeg – Donateur
Henk Veenstra – Recreant
Leonie ter Maten – Pupil C
Nynke Geerders – Minipup
Lara Evers – Pup A
Marijke Enzing – Jury A
Igo Hak – Minipup
Ieke Hak – Pup A
Leonie Jelluma – Pup B
Hilda Knol – Trimlid
Kim Brandsma – Pup A
Ruud van Brevoort – Trimlid
Jeroen Werkman – Pup A
Maarten Werkman – Pup C
Karin Schrotenboer - Trimlid